Campionatul Romaniei se desfasoara din sezonul 2002-2003, iar Cupa incepand cu editia 2003-2004. De ce credeti ca echipa Romaniei a ajuns la europene, cu toate ca campionatul se desfasoara de 5 ani, iar echipa Moldovei, unde campionatul se desfasoara de 7 ani, a juns sa obtina doara cateva victorii in meciurile oficiale?
Salut baieti! Va spun eu ce cred in aceasta privinta. Acum recent am avut fericita ocazie sa asist la Finala Play Off a Campionatului Romaniei la Futsal.
In meciul decesiv la Deva s-au intilnit campioana en titre CIP Deva si Odorheiul Secuiesc. Constatari:
1. In ceea ce priveste componenta echipelor. La CIP Deva joaca practic intreaga selectionata a Romaniei, doar un futsalist e din Deva, restul au fost selectati si adusi la echipa. La Odorheius Secuiesc joaca 4 membri ai selectionatei Ungariei, doi brazilieni, antrenorul e cel al Ungariei.
2. atitudinea jucatoruilor fata de meci Cei de la Deva timp de doua saptamini au fost convocati in cantonamente, relatiile sexuale si alcoolul fiind interzise. Cu toate ca dupa cum am observat majoritatea din ei fumeaza.
3. atmosfera in jurul meciului In Deva peste tot afise cu publicitate. Intrarea libera!!!!!!! Cu 20 de minute pina la incepere intrarea a fost interzisa - sala cu capacitatea 1200 de locuri era super full!!! Un sector intreg era ocupat de suporterii Odorheiului, care chiar fiind in minoritate nu s-au jenat sa-si sustina favoritii. Cei de la Deva isi cintau frenetic imnul echipei si n-au tacut o secunda. Atmosfera greu de redat si de inchipuit la noi. Meciul se filma cu trei camere de luat vederi si se transmitea in direct la una din TV cu acoperire nationala.
4. desfasurarea meciului Necatind ca meciul reiesind din miza jocului - titlul de campion si respectiv cupele europene - nu cam putea fi spectaculos, a avut o calitate super!!!! Ambele echipe joaca pe scheme, au o pregatire fizica, tactica si tehnica exceptionala!!! Psihologic sint foarte pregatiti. Au fost rasturnari de scor, dar nimeni n-a dat dobada de nervozitate si mandraj. La scorul 1:3 cu 8 min pina la final Odorheiul a scos al 5 jucator (jucau 5:0 cum spun ei) si necatind la faptul presiunii din partea a peste o mie de fani au jucat impecabil, fara emotii marcind un gol super!
5. dupa meci Finala e finala si trebuie respectiv pregatita. Muzica, feierverkuri, felicitari, interviuri, intilniri cu suporterii etc. etc. etc.
CONCLUZII
1. Romanii in doar doi ani au facut un salt enorm in futsal. Rezultateele cul CIP Deva in eurocupe si calificare la weuropene e o dovada concludenta.
2. In futsal se investesc bani enormi. Deva are 8 sponsori si in plus este sustinut de Primaria Deva, Consiliul Local Deva si Consiliul Judetean Hunedoara. La noi? Toate echipele se tin pe finantele unei singure persoane sau... stim noi pe ce... Cum persoana se satura, dispare si echipa...
3. Se lucreaza cu suporterii. Meciurile sint televizate. Publicitate enorma. Toate echipele au galerii solide. Baetii de la Deva imi spuneau ca si la meciurile ordinare mai putin de o mie de suporteri nu-s. La noi? Jumatate de pagina reportaj in SportKurier... In afara de Tornado restul echipelor au doar sustinatori, dar nu galerie. Doar la finala Cupei sala a fost cit de cit plina.
4. Geografia echipelor e foarte vasta. Echipele joaca 13 meciuri in deplasare. Lupta nu numai cu adversarii, dar si cu galeria lor, poate si cu arbitrii, care oriunde tin mai mult cu gazdele. La Odorheiul Secuiesc vin peste 3000 de suporteri si cinte imnul secuiesc. Joci ca in strainatate. La noi? Toate echipele sint din Chisinau, fara Sokol clar. Acasa - deplasare - la noi nu-i nici o diferenta. Sincer, chiar mi-i interesant cum ar juca Camelot sau Rapid fiind presati de 1-2 mii de spectatori. De alte echipe ale noastre nici nu spun...
5. Poti creste numai daca ai cu cine te bate. Stiti ca la box, cind primesti o lovitura inapoi prinzi pofta si azart, dar cind bati pe cineva mar te plictisesti. Romanii pun accent pe practica, pe jocuri, pe concurenta. Noi? Tornado a jucat 26 de meciuri pe sezon, maximul posibil caci am promovat in play off si in finala cupei. Altele, doar 14 pe an!!!! Cum poti creste la futsal prin biblioteci?
6. Selectionata Romaniei a jucat peste 30 de meciuri in ultimii doi ani!!!!. Incredibil, dar cei de la Deva nici nu au sarbatorit titlul, indata dupa meci si-au facut bagajele si hai la Instanbul, la doua meciuri amicale cu Turcia!!!!!!!! Asta dupa finala!!!!!!! Dupa Titlu!!!!!!!!! Si numai vin din Turcia si au Finala Cupei Romaniei tot cu Odorheiul Secuiesc la Tirgul Mures!!!!!!! Noi? Cu Tornado dupa cistigarea Cupei nu ne-am putut reveni mai mult de o saptanina....
Dar tu intrebi de ce?..
SCRIS:BOSS
Ai perfecta dreptate. Poate opinia ta (care de fapt e incontestabil de corecta) o sa-i "dezghetze" pe suporteri, managementul, jucatorii cluburilor...
Intradevar "Boss" ai dreptate,nu ne putem compara practic nici la un capitol cu Futsalul Romanesc,dar sper ca totul e in perspectiva.Desi avem putini iubitori de futsal,am observat ca din ce in ce lumea incepe sa se mai intereseze.Inainte se juca practic cu salile goale.,acum cite ceva mai apare,chiar citeodata si spiritile se infring(va amintiti finala campionatului 2006 intre Toligma si Camellot).
Da clar totul e inca intr-o stare de amorteala,de aici se isca intrebarea :cine va investi in Futsalul autohton?
Daca stiti raspunsul scrieti-mi ,ca tare as vrea sa stiu.
P.S-Mii interesant Boss ,da cit ati baut voi dupa cistigarea Cupei,(de Tornado),ca nati putut sa va reveniti o saptamina .
Noroc la toata lumea!!!!!!!
SCRIS:ANDY
Iata si sfarsitul evolutiilor echipei Romaniei la campionatul European. Se pare o evolutire destul de buna. Pacat de Ucraina, care nu-si merita locul in tabel. Rusia bravo! Poate ajungem si noi pe la "europene' peste doi ani... Ar fi bine. Vom face treaba acolo? Cum credeti?